نهمین همایش بزرگداشت ابوالفضل بیهقی پدر نثر کلاسیک فارسی در سبزوار برگزار شد

امید برومندی / مجله اینترنتی اسرارنامه 
 
نهمین دوره همایش بزرگداشت ابوالفضل بیهقی پدر نثر کلاسیک فارسی با حضور تعدادی از اساتید برجسته کشوری در زادگاهش سبزوار برگزار شد.
 
به گزارش مجله اینترنتی اسرارنامه در بخش اول برنامه بزرگداشت بیهقی که تحت عنوان نکوداشت مردمی سه شنبه شب با همت شورا و شهرداری در تالار کاشفی سبزوار برپا شد، عبدالله کوثری مترجم نامدار  ایرانی به اهمیت تاریخ بیهقی و نقش نثر او در شکل گیری ادبیات امروز ایران اشاره کرد.
 
وی گفت: بسیاری از شعرا و نویسندگان بزرگ امروز ایران از ابوالفضل بیهقی تأثیر پذیرفته اند از جمله احمد شاملو. دوستانی که شعر شاملو را خوانده اند به یقین می دانند، شاملو زمانی که از شعر نیمایی فاصله گرفت، بنیاد شعر باشکوه خودش را بر زبان بیهقی گذاشت. آشنایی خود من با بیهقی نیز به برکت آشنایی با مرد بزرگی چون احمد شاملوست.
 
کوثری سپس به انجام مقایسه هایی بین گلستان سعدی و تاریخ بیهقی پرداخت و کتاب بیهقی اگرچه تا مدت ها مغفول واقع شده بود، اما در دوران معاصر الگو و سرمشق بسیاری از نویسندگان ایرانی شده است.
 
این مترجم برجسته ایرانی سپس به تأثیرپذیری محمود دولت آبادی دیگر نویسنده بزرگ سبزواری از تاریخ بیهقی اشاره کرد و گفت: نویسنده عزیز همشهری شما محمود دولت آبادی نیز تحت تأثیر بیهقی است. زمانی که رمان کلیدر چاپ می شد، روزی به دولت آبادی گفتم نثر تو مرا دیوانه کرده، بوی بیهقی می دهد. او گفت، «درست می گویی من بیهقی را خیلی خوانده ام اما در عین حال این زبان مردم نیز هست.» به هر حال تاریخ بیهقی چنین جایگاهی دارد و یکی از سرمشق ها بوده است.
 
شرح کامل سخنان عبدالله کوثری به زودی در گزارشی مستقل در اسرارنامه منتشر خواهد شد.
 
استاد مهدی سیدی نیز که تقریبا از پایه های ثابت برگزاری بزرگداشت بیهقی در سبزوار است و همه ساله در این برنامه حضور پیدا می کند، در سخنرانی کوتاهی از موجی خبر داد که گویی باعث روی آوردن مردم در دوره کنونی به خواندن تاریخ بیهقی شده است.
 
این بیهقی پژوه مشهدی اظهار داشت: از سال گذشته که گروه تلگرامی بیهقی خوانی را راه اندازی کرده ایم، دو سه هزارنفر از داخل و خارج کشور عضو پیدا کرده و در دیگر شهرهای کشور نیز محافلی برای بیهقی خوانی شکل گرفته است.
 
وی اظهار داشت: دلیل روی آوردن به بیهقی این است که هم نثر او برای دوره کنونی لازم است و هم محتوای تاریخ بیهقی گویا با مسائل دوره امروز انطباق دارد و پاسخگوی نیازهای نسل امروز  است.
 
سیدی سپس با بیان اینکه ابوالفضل بیهقی مربوط به همه فارسی زبانان است، گفت: در تاریخ بیهقی به بیش از 400 مکان اشاره شده است که اگر همه این مکان ها را بررسی کنیم متوجه می شویم که چه مخاطبان کتاب او می توانند در چه گستره وسیعی پراکنده باشند.
 
رئیس شورای شهر سبزوار نیز در بخشی از این جلسه گفت: حقیقت تمدن همان فرهنگ است و فرهنگ ایرانیان بالاست. ریشه فرهنگ در علوم انسانی است و ادبیات مرکز علوم انسانی است. همه ما امروز گرد هم آمده ایم تا ضمن گرامیداشت ادبیات فارسی در مورد بزرگ مرد سازنده کاخ نثر فارسی و مورخ برجسته و منصف ابوالفضل بیهقی به گفتگو بنشینیم. امیدوارم با برپایی این همایش ها رسالت خود را انجام دهیم.
 
قربانعلی کلمیشی  افزود: هر سرزمینی با بزرگانش شناخته می شود و ما افتخار می کنیم که از دیار بیهقی ها و شریعتی ها و حکیم سبزواری ها هستیم.
 
سخنگوی شورای اسلامی شهر سبزوار نیز در این مراسم گفت: مهمترین دلیل برگزاری این 9 دوره همایش بزرگداشت بیهقی اول شناساندن بیهقی به خود شهروندان سبزواری است و سپس به دیگران و خصوصا مدیران کشوری است. متاسفانه خیلی از کسانی که عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی هستند، نیز ابوالفضل بیهقی را نمی شناسند که این کم کاری ما را می رساند و نشان می دهد که باید بیشتر کار کنیم و تا به حال کم کار کرده ایم.
 
مسعود پسندیده سپس گفت: همایش ها باید به سمت کاربردی تری پیش برود. و باید حتما روز اول آبان را به نام ابوالفضل بیهقی در تقویم ملی ثبت کنیم، اگر جز این باشد، وقت تلف کردن است. 
 
وی سپس عدم حضور مدیرکل ارشاد (خراسان رضوی) در این جلسه را یک نقص بزرگ دانست و  درباره کنسل شدن حضور سفیرکبیر افغانستان در این بزرگداشت نیز گفت:  قرار بود سفیر کبیر افغانستان در این مراسم حضور داشته باشد اما به دلیل اینکه بلیط هواپیمایش که شاید یک میلیون تومان بیشتر نمی شد، فراهم نگردید، نتوانستیم امسال میزبان او باشیم که این نشان می دهد ما چه قدر در امور اجرایی ضعف داریم.
 
یکی از نمایندگان مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی نیز دراین جلسه از موافقت آقای نوبخت با پرداخت 800 میلیون تومان برای ساخت المان بیهقی در زادگاهش خبر داد.
 
رمضانعلی سبحانی فر در این رابطه گفت: امروز آقای نوبخت درخواست ما را اجابت کرد و این مبلغ مستقیم به سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان واریز شد و استانداری نیز با دهیاری روستای حارث آباد توافق نامه ای امضا کرد تا به عنوان کارفرما به میدان بیاید تا در زادگاه بیهقی المان مناسبی داشته باشیم.
 
دیگر نماینده مردم سبزوار نیز در این جلسه به نخستین دوره برگزاری بزرگداشت بیهقی توسط اداره فرهنگی ورزشی شهرداری در زمان شهرداری خود او اشاره کرد و گفت: در آن سال بنده شهردار سبزوار بودم و آقای مهدی مقصودی مسئول اداره فرهنگی ورزشی شهرداری بود و وقتی شهرداری طرح برگزاری بزرگداشت بیهقی را مطرح کرد با مخالفت هایی مواجه شدیم که حتی عده ای گفتند بیهقی سنی بوده و نباید در این شهر برای او بزرگداشت گرفت. اما اکنون که چند سال گذشته این برنامه به روال عادی درآمده است.
 
حسین مقصودی سپس به پیگیری های صورت گرفته برای ثبت اول آبان به  عنوان روز بیهقی در تقویم ملی کشور اشاره کرد و گفت: علی رغم پیگیری هایمان هنوز این اتفاق نیافتاده اما آن را دنبال می کنیم.
 
*   *   *
 
گفتنی است امسال دبیر همایش بزرگداشت بیهقی مهدی مقصودی است که همواره در طول این سالها از دست اندرکاران و عوامل اصلی برگزاری این مراسم بوده است. 
 
در این مراسم از ششمین شماره از فصلنامه بیهق نامه ویژه بزرگداشت ابوالفضل بیهقی و نیز از تمبر یادبود بیهقی و همچنین از طرح روی کارت بلیط اتوبوس های سبزوار که مزین به نام ابوالفضل بیهقی شده است، رونمایی شد.
 
 
 
 
 
نظرت را بنویس
comments
پربازدیدترین محبوب‌ترین‌ها پرونده ویژه نظرات شما